Zam Zam Zam…
“Tüketici Tükendi”
BOTAŞ’ın, 1 Nisan’dan itibaren konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza yüzde 44,30 ve sanayide kullanılan doğalgaza yapılan yüzde 50 zam haberiyle ilgili bir açıklama yapan TÜSED Yönetim Kurulu Başkanı Güldeğer Gökçek Varol:
“Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), 2022 yılı Nisan ayı doğalgaz toptan satış fiyat tarifesini internet sitesinden duyurduğu açıklamasında şu ifadelere yer vermiş, “Evsel Enerji Fiyat Endeksine (HEPI-Household Energy Price Index) göre konutlarda, Avrupa ülkeleri arasındaki en düşük fiyatlı doğal gaz ülkemizde kullanılmaktadır.” demiş…
Gülsek mi ağlasak mı bilemediğimiz adeta aklımızla alay eden bu açıklama, biz tüketicilere yurtdışındaki ücret ve maaşların yanından bile geçmeyen gelirlerimizi hatırlatıyor ister istemez…
Her zam yapıldığında doğalgazın birim fiyatını yurtdışı fiyatıyla karşılaştırarak tüketiciye ‘ucuz’ izlenimi yaratılmaya çalışılması karşısında biz tüketicilerin yetkililerden bir talebi var: Ücret ve maaşlarımızı da enerji fiyatı karşılaştırması yaptığınız ülkelerdeki ücret ve maaşlarla kıyaslayın ve aynısını ödeyin. Ödeyin, ki biz de enerjiyi bize ‘daha ucuz’ verdiğinize ikna olalım.
Tüketici tükendi!..
Yeni yılın ilk günü zamlara bir uyandık yetmedi, hala her gün yeni zamlarla uyanmaya ve yanmaya devam ediyoruz.
Tüketicinin dayanacak gücü kalmadı artık!
Elektrik için kullanılacak doğalgaza yapılan zam kaçınılmaz olarak tüketiciye yansıyacak!
4 Şubat 2022 tarihli medya haberlerine baktığımızda Cumhurbaşkanı’nın elektrik faturalarıyla ilgili bir soruya cevabı: “Bundan sonraki süreçte de biz vatandaşımızı dara, zora sokacak bir fiyat uygulamasını yapmayız.” olmuştu…
Ancak, bugün itibariyle konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35 zam yapıldı. Ayrıca, elektrik üretimine getirilen yüzde 44,30’luk zam da sanayide kullanılacak doğalgaza yapılan yüzde 50 zam da çok yakında tüketiciye yansıyacaktır.
Çıktısını bu zamlarla üreten hiçbir sanayicinin piyasaya ‘zararı’ göze alıp ürün/hizmet sunması beklenemez. Bunun beklenmesi, hiçbir ticari firma ve ekonomi için gerçekçi, sürdürülebilir ve adil bir uygulama değildir, olamaz da.
Zamlar durmuyor!
Geçtiğimiz günlerde ete yüzde 48; şekere yüzde 31; süte yüzde 21…
Bugün doğalgaza yapılan yüzde 35; 44,30; 50 zam…
Son üç aydır tüketici sivil toplum kuruluşlarının “Zamları Geri Çekin!“ çağırıları, eylemleri yetkililer tarafından görmezden geliniyor. Yetmez gibi her gün daha fazla zam yapılıyor.
Ülkede 7’den 70’e hangi tüketiciye sorsanız, “Hayatımızda böyle bir zam sağanağı görmedik. Hiçbir dönemde alım gücü bu kadar düşmemişti. Sebze meyveye erişim bu kadar pahalı olmamıştı…” demekte.
Savaştaki bir ülke değiliz, bildiğimiz kadarıyla dünyada en azından şimdilik herhangi bir bir kıtlık yok. Fakat her gün en temel ihtiyaçlarımıza gelen yüksek zamlara karşı Don Kişot misali bir savaş veriyoruz.
“Rahat olsun!” demekle vatandaş rahat olmuyor.
Geçtiğimiz günlerde bir bakan, “Türk Lirası şu an en zayıf durumda. Gideceği yer yok. Vatandaş rahat olsun!” demişti demesine ama ‘vatandaş rahat’ olamıyor. Olamıyor çünkü, parasının alım gücü sıfırlanan, açlık sınırında gezinen tüketici soruyor, temel gıdaya erişemeden karnı nasıl doyacak; kirasını ödeyemeden nasıl barınacak; faturalarını ödeyemeden aydınlatmaya, ısınmaya, iletişime nasıl erişecek; doktor bulamadan nasıl sağlık bulacak yetkililerden ‘rahatlatacak’ bir açıklama bekliyor.”
Yön. Kur. Bşk.
Güldeğer Gökçek Varol