Yoksulluk ve Etik Değerler
“Zamlar, alım gücünü sıfırlarken, toplumun ahlak yapısı da sıfırlanmaya gidiyor.”
YOKSULLUK VE ETİK DEĞERLER
“Alım gücü düşen insanlar iş de bulamayınca, geçim derdini gayri ahlaki yollardan çözmeye çalışıyor.”
Tüketicinin Sesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güldeğer Gökçek Varol, her geçen gün düşen alım gücünün ve yaşattığı geçim derdi mücadelesinin toplumsal yansıması üzerine bir açıklamada bulundu. Başkan Gökçek Varol: “Son aylarda sosyal medya platformlarında para karşılığı sanal cinsellik yapmak üzere açılan hesapların çokluğu ve bunların reklamı için açılan hashtag ler ve sokaklarda çoğalan dilenciler, ekonomik bozukluğun boyutunu gözler önüne seren sosyal bir dramdır.
Hayatta kalması ve insanca yaşayabilmesi için elzem temel gıdayı bile satın almakta güçlük yaşayan insanımız, barınma, sağlık, eğitim vb tüm temel haklarından fedakarlık etmeye başlamasına rağmen yine de elindeki avucundakini yetirememektedir.
Toplumsal çöküşe doğru…
Toplumsal bir çöküşe zemin hazırlayan zamlar, işsizlik ve gelir adaletsizliği dur durak bilmemekte, insanımızı açlıkla sınamaktadır.
Hayat standartlarını sürdürülebilmek için gerekli olan yeterli gelire ulaşamayan ‘gelir yoksulu’ ve iş bulamayan insanlar, hayatını nasıl idame ettireceğini bilememektedir.
Her yeni güne zamla uyanan vatandaş, artık gün içinde bile defalarca değişen raf ve piyasa fiyatlarıyla, doğru veya yanlış olduğuna bakmaksızın baş edebilmenin çarelerini aramaktadır.
Ultra Zengin – Ultra Yoksul…
Gözlenen odur ki, yeterli miktarda gelir elde edemeyen ‘çalışan yoksul’lar gün geçtikçe ‘mutlak yoksullaşma’ya hatta bir kısmı ‘ultra yoksul’luğa doğru gitmeye başlamıştır.
Gelirinin tamamını harcasa dahi, mutlak yoksulluk kriterinde esas alınan günlük kaloriyi karşılamakta zorlanan ‘ultra yoksul’ların umutları tükenmekte ve durum ‘kronik yoksullaşma’ya evrilmektedir.
Toplumun ‘kaymak tabakası’ olarak tabir edilen ‘ultra zengin’ kesimin, ekonomiden sorumlu yönetimin, satıcı ve sağlayıcıların gözardı ettiği bu sorun, aynı gemide olan herkesin sorumluluğudur. Durum değişmezse, kaçınılmaz olarak tüm toplumu olumsuz etkileyeceği açıktır.
Dar veya sıfır gelirli insanların bir bölümünün yukarıda ifade ettiğimiz şekilde gayri ahlaki yollarla gelir elde etmeye mecbur kalmaları, ahlaki ve toplumsal çöküşün patlamasına sayılı zaman kaldığının somut bir ispatıdır.
Zamlar Durmalı, Sosyal Adalet Sağlanmalı, İşsizlik Bitirilmeli
Toplumsal barış ve sosyal adalet için enflasyonla etkin mücadele edilmeli, zamlar durdurulmalı, gelir ve vergi adaleti sağlanmalı, işsizlik bitirilmelidir. Dar gelirlilerin gelir durumları, zaman yitirilmeden insanca yaşamaya yetecek miktara yükseltilmelidir.
Güldeğer Gökçek Varol
TÜSED Yön. Kur. Bşk.