TÜİK’in ENFLASYONU BİLE YÜZDE 70’e DAYANDI
Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Yönetim Kurulu Üyesi Funda Çatana, TÜİK’in Nisan 2022 enflasyon verilerini değerlendirdi.
“Yetkililerin her ay, “Önümüzdeki ay enflasyon düşecek!” tarzındaki açıklamalarına rağmen, halkın günlük hayatta, çarşıda pazarda yaşadığı enflasyon, açıklanan yüzde 70’lik enflasyon oranının çok üstündedir.
Tüik tablolarına göre en fazla enflasyon yükselişinin yaşandığı kalemler, ulaştırma (yüzde 105,85) ve gıda maddeleri (yüzde 89,10)dir. Yani, en temel tüketimler…
Tüm gelirini, tasarruf etme imkanı olmadan harcamak zorunda olan tüketicinin alım gücünde ciddi kayıplar yaşanmakta.
TÜİK NİSAN 2022 VERİLERİNİ AÇIKLADI
Bilindiği üzere, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayına ait enflasyon verilerini geçtiğimiz günlerde açıkladı. Maalesef açıklanan rapordan anladığımız, tüketicinin yine kazancının büyük bölümünü (yüzde 70) enflasyona kaptırdığı ve ‘tüketici güven endeksi’nin azaldığıdır.
TÜİK tarafından açıklanan Nisan 2022 Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69.97. Yani yaklaşık yüzde 70!
Bu orana göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında bir önceki aya göre, yüzde 7,25, bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 69,95 artmıştır.
Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi ise (Yİ-ÜFE) yıllık, yüzde 121,82; aylık, yüzde 7,67 artmıştır.
‘Tüketici Güven Endeksi’ ise, bir önceki aya göre Nisan ayında yüzde 7,3 oranında azalarak yüzde 67,3’e gerilemiş bulunmakta.
ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA ENFLASYON YÜKSELİŞE DEVAM EDECEK!
Tüfe ile Üfe arasındaki bu önemli (51.87) fark, önümüzdeki aylarda enflasyondaki yükselişin devam edeceğinin göstergesidir.
ekonomide üretici ile tüketici enflasyonu arasındaki makasın açıklığı her zaman tüketiciye ‘pahalılık’ olarak yansır. Nitekim üretici, ticari hayatını sürdürebilmek için, maliyet zamlarını yine nihayetinde tüketiciye yansıtmak zorunda kalacaktır.
AÇLIK SINIRI, 5323; YOKSULLUK SINIRI, 17 BİN 340 TL.
Türk-İş’in Nisan 2022 ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ araştırmasına göreyse; açlık sınırı, 5323 TL; yoksulluk sınırı, 17 Bin 340 liradır.
Buna göre 4 Bin 253 lira olan asgari ücret, açlık sınırının 1070 TL altında kalmış, en düşük emekli aylığı olan 2500 TL ise, hesaplanan açlık sınırının yarısını karşılayarak, insani yaşam koşullarını imkansız hale getirmiştir.
Dört kişilik bir ailenin gıda, giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt) ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen ‘yoksulluk sınırı’ ise, 17 bin 340 lira olarak hesaplanmıştır.
Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise, aylık 6 bin 965 lira olmuştur.
DİSK’in, birkaç ay önce hazırladığı “Asgari Ücret Gerçeği-2022” başlıklı raporuna göre de tüketicinin aldığı ücretle geçinmesi ne yazık ki mümkün değildir.
Rapora göre, 10 milyon kişi asgari ücretle; 3 milyon 400 bin işçi asgari ücretin altında bir ücretle; 1 milyon 700 bin kişiyse, bin 500 liradan daha az ücretle çalışmaktadır.
TÜKETİCİ ENFLASYONA EZDİRİLMEMELİ!
Vatandaş, evinin geçimini kredi kartlarıyla, borçla döndürmeye çalışmaktadır. Vatandaşın kredi kartı nedeniyle bankalara borcu, son 4 ayda 23.7 milyar lira, ihtiyaç kredisi borcu 16.7 milyar lira artış göstermiştir.
İnsanımızın, insan onuruna yakışır bir yaşam standardına kavuşabilmesi için, ücret ve maaşlarda iyileştirme çalışmalarının yapılması, istihdamın artırılması, tarım ve hayvancılığımızın tekrar canlandırılması, enflasyonun düşürülmesi, tüketicinin enflasyona ezdirilmemesi, piyasalarda güven ikliminin sağlanarak anılan tüm çözüm koşullarının ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir.”
Funda Çatana
TÜSED Yön.Kur.Üyesi