STK’lar Yeni Konut Mağdurları Oluşmasını Önleyebilir

Tüketici Dernekleri Yeni Konut Mağdurları Yaratılmasını Önleyebilir!

“Tüketici sivil toplum inisiyatifleri, tüketicinin ön ödemeli konut projelerinden konut satın alırken karşılaşabileceği mağduriyetleri ‘önlemek’ için görev almaya hazır!”

Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Yönetim Kurulu Başkanı Güldeğer Gökçek Varol, ön ödemeli konut satışlarında yaşanabilecek olası sorunların önlenebilmesini sağlayacak bir açıklama yaptı.
“Sorunlar oluşmadan, öngörüyle olaylara müdahale etmenin mağduriyetleri önlemede en etkin yol olduğu bilinen bir gerçektir.

Pek çok tüketici sorununda tüketici derneklerine sorumluluk verilerek olası tüketici mağduriyetlerinin önlenebilmesi, dolayısıyla hak kayıplarının önüne geçilebilmesi ve toplumsal barışa katkı sağlanması mümkün.

Tüketicinin temel insan hakkı olan barınma hakkını kullanırken yaşadığı zorluklar herkesçe bilinmekte, bazen ev alma girişiminde bulunan tüketiciler tarafından da bizzat yaşanmaktadır. Günümüz koşulları göz önüne alındığında ev almanın maddi manevi külfeti tüketiciyi çok daha fazla zorlamaktayken bir de üzerine müteahhit, arsa sahibi vb kişilerce eklenen yükler, tüketicinin ve tüketici yakınlarının neredeyse ömür boyu mağduriyet yaşamasına sebep olmaktadır. Her ne kadar tüketicinin ön ödemeli konut projelerinden ev satın alırken mağduriyet yaşamaması için 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yasal önlemler sayılmışsa da satıcıların bu önlem ve yasaklara bazen uymadıklarını görmekteyiz. Nitekim, son zamanlarda yine medya ve sosyal medyada bazı müteahhit firmaları tarafından abartılı özelliklere sahip ‘maketten ev satışı’ ilanlarına rastlanmakta ve bu ilanlar, giderek artan sayıda tüketici tarafından da Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED)’ne şikayet edilmektedir.

Şikayete konu bu proje inşaatlerinin ilanlarını incelediğimizde, görevli belediyenin inşaat izinlerine ters düşecek şekilde, ‘arsa metre karesi ile konut sayısı orantısı’nda dengesizlikler görülmektedir. İlanlarda, belediye tarafından yapımına ‘izin verilen kat sayısından daha fazla kat sayısı’ zikredilmektedir. Böylece tüketiciye, mevcut arsada yasal olarak inşaa edilmesi gerekenin üzerinde bir sayıda konut satışı vaadedilmektedir. Abartılan bu hukuksuz sayılar üzerinden konut satışı yapılması, aslında geçmişte de şahit olduğumuz gibi, birçok tüketiciyle ‘olmayan konutların satış’ sözleşmesinin yapılması şeklinde gerçekleşme ihtimali ve bu sözleşmelere istinaden tüketicilerden yüksek miktarda para toplanması ve daha sonra konutların tüketiciye teslim edilememesi durumuyla karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olacaktır.

Tüketicinin konut satın alırken bu tür sorunlarla karşılaşmaması için yetkililerce her tür yasal önlemin alınmasının yanında, tüketici sivil toplum kuruluşlarının da bu projelerde bir an önce yer almasının sağlanması gerekliliği doğmuştur.

Tüketici sivil toplum kuruluşlarının, konut sayısı otuzun üzerinde olan projelerde en başından itibaren, dernek bünyesinde oluşturulacak bir komisyonla ‘gözetmen ve denetleyici’ olarak dahil olabilmesinin önü açılmalıdır.
Bu, tarafların haklarının korunması açısından ve sorunların daha oluşmadan çözümüne yönelik en basit, en masrafsız, en hızlı, en adil ve hukuki yol olacaktır.

Böylece sadece bizlerin değil, toplumun da yakından bildiği, yıllardır çözüm bekleyen ancak bir türlü çözülemeyen ve yüzbinlerce, aileleri de katarsak milyonlarca, insanı olumsuz etkileyerek yaratılan “Konut Mağdurları”na yeni mağdurlar eklenmesini önleyecektir.

Bu komisyonların projelerdeki varlığı, kötü niyetli kişilerin haksız kazanç sağlamasını engelleyecek, devletin vergi kazancını artıracak, mahkemelerin yükünü hafifletecek, enerji, zaman ve para kayıplarını ortadan kaldıracaktır.

Her zaman tüketicinin yanında olan, tüketicinin güçlenmesi için çalışan TÜSED, böyle bir çalışmanın topluma yadsınamaz olumlu katkılarının olacağı savındadır.

Bu çalışmanın hayata geçirilmesiyle, tüketicinin devlete, sivil inisiyatiflere ve kendine güveninin artacağı muhakkaktır.

Ön ödemeli konut satışlarında tüketici dernekleri tarafından oluşturulacak komisyonların görev almasıyla, demokratik ve Anayasal hak olan örgütlenmenin toplum tarafından farkındalığının artacağına, gönüllü çalışmalarının benimsenip, bilinçli, çağdaş, gelişime açık toplum yaratılmasına katkı sağlayacağına inancımız tamdır.”

TÜSED Yön. Kur. Bşk.
Güldeğer Gökçek Varol

#konut #makettensatış #ev #barınma #konutmağdurları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.