SANAYİ VE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE KULLANILAN DOĞALGAZA YAPILAN ZAM TÜKETİCİYE YANSIYACAK
Basın açıklaması
15.11.2021
İstanbul
Doğalgaza Kasım ayında yaklaşık yüzde 49 zam yapıldı. Yapılan bu zam; sanayi ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yapılırken, mesken tarifesi sabit kaldı.
Tüketicinin Sesi Derneği Genel Başkan Yardımcısı Av. Mansur Yıldırım, ‘Büyük Sanayi ve Ticaret Kuruluşları abone grubuna yönelik yüzde 48,40 ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesine yapılan yüzde 46,82 oranındaki zamların’ tüketiciye yansıtılmaması gerektiği hakkında basın açıklaması yaptı.
“Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından 01.11.2021 tarihli yapılan açıklama ile Kasım ayındaki zamma ilişkin bir bildiri yayımlandı. Açıklamada konutlarda kullanılan doğalgaz tarifesinde Kasım ayında değişiklik yapılmadığı beyan edildi. Bununla beraber artan maliyetler nedeniyle Büyük Sanayi ve Ticaret Kuruluşları abone grubuna yönelik yüzde 48,40 ve elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesine yüzde 46,82 oranına artış yapıldığı beyan edilmiştir. Botaş söz konusu açıklama ile yapılan zammın her ne kadar konutlara ilişkin olmadığını söylese de; nihai durumun oldukça farklı olması beklenmektedir. Bu zamların domino etkisiyle sonuçta Tüketiciye ulaşacağı ve olumsuz etki göstereceği açıktır. Özellikle, Elektrik üretim amaçlı kullanılan doğalgaz tarifesine zam yapılması elektrik faturalarına da ayrıca yansıyacaktır.
Çünkü gelinen noktada üreticilerin artan maliyet ve gider kalemlerini karşılayabilmek adına yalnızca iki seçenekleri vardır. Birinci seçenek artan maliyetlere ve zamlara rağmen bunların arz edilen enerjiye yansıtılmaması, ikinci seçenekse, ticari hayatın olağan akışına uygun olarak bu zammı nihai tüketiciye örtülü olarak servis etmektir. Birinci ihtimalin gerçekleşmesi günümüz piyasalarında zaten mümkün değilse de gerçekleştirilmesi de ayrıca haksız rekabet ilkesine aykırılık teşkil etmekte ve başka sorunları doğurmaktadır. Bu nedenle birinci yol piyasa tarafından tercih edilmeyecektir. İkinci seçenekte ise beklenen sonuç doğacak ve bu zam tüketicinin konutuna dolaylı olarak servis edilecektir.
Sanayi ve iş dünyası tarafından;
Ergun Hadi Türkay/Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (BUSİAD) Başkanı: Üreticinin bunu karşılama gücü yok. Haliyle bu ürün maliyetlerine de yansıyacak. Bir kısır döngüye giriyoruz.
“Cengiz Şimşek/Gaziantep OSB (Organize Sanayi Bölgesi) Başkanı: Maliyetler iki katına çıktı. Bizler de emek, enerji yoğun işlerle uğraşıyoruz. Doğal olarak bu zamdan çok etkileneceğiz. Üretimi mutlaka etkileyecektir. Sattığımız ürün de zamlanacak.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED): TÜRKONFED olarak bir süredir öngördüğümüz ve kamuoyunda dile getirdiğimiz fiyat artışları, işletmelerin maliyetlerini yükseltmektedir. Endişe ile takip etmekte olduğumuz bu durumun satış fiyatlarına ve buna bağlı olarak ülkemizin amansız mücadele verdiği enflasyona olumsuz etkisi kaçınılmazdır.”
şeklinde yapılan zam ve artan maliyetlere yönelik açıklamalardan da görüyoruz ki ilerleyen günlerde sektörler bu zamları tüketiciye yansıtma yolunu tercih edecekler veya etmek zorunda kalacaklardır. Pandemi koşulları ve yükselen döviz kuruyla birlikte değerlendirme yapıldığı takdirde sektörün, arz edilen enerji fiyatlarına yansıtmadan bu maliyetler ve zamlarla mücadele etmesi yine mümkün görünmemektedir.
Tüm bu nedenlerle, Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) olarak durumun sıkı takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.
Tüketicinin temel ihtiyaçlarına daha hızlı ve ucuz kavuşması gerekirken çeşitli araçlarla ve yansıtma vergi politikalarıyla hareket edilmesini kabul etmiyoruz.
Yapılan zamlardan sonra sektörlerin denetime tabi tutulmasını ve bu zamların tüketicilere örtülü olarak yansıtılmamasını talep ediyoruz.”
Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Genel Başkan Yardımcısı
Av. Mansur Yıldırım