OGS/HGS Gecikme Cezaları Hakkaniyete Aykırı

OGS/HGS Gecikme Cezaları Hakkaniyete Aykırı
01.11.2021
İstanbul

Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Devecioğlu, Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ile ödemenin ihlali ve 15 günlük süre içinde ödenmemesi durumunda cezanın dört kat artırılmasının hakkaniyetli olmadığını söyledi.

TÜSED Genel Başkan Yardımcısı Devecioğlu: “İstanbul-İzmir Otoyolu, Osmangazi Köprüsü, 3. Köprü ve Avrasya Tüneli gibi paralı yolların artmasıyla birlikte Otomatik Geçiş Sistemi(OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi(HGS) kullanımı günlük hayatın bir parçası oldu. Her gün binlerce vatandaş bu paralı yol hizmetlerinden OGS ve HGS sistemlerini kullanarak geçiş yapmakta.
Yolculuk süresini kısalttığı ve konforlu bir yolculuk sunduğu için tercih edilen bu paralı yolların geçiş ücretleri ve cezaları ise oldukça tartışmalıdır.
Halkımız zaten oldukça yüksek sayılabilecek ücretler ödeyerek bu hizmetlerden yararlanmaktadır. Geçiş sırasında ödeme sisteminde yeterli ücretin bulunmaması ve sonraki ilk 15 gün içinde ücretin ödenmemesi durumunda halkımız yine oldukça yüksek cezalar ödemekte. Geçiş yapıldıktan sonraki 15 gün içerisinde ödenmeyen geçiş ücretleri bir anda cezalı olarak 5 katına çıkmaktadır (ücretin kendisi ve 4 katı ceza). Öte yandan vatandaşın borcunu 15 gün içinde e-Devlet üzerinden görememesi nedeniyle de borcundan haberi olmayabiliyor. Bunu adeta fırsat bilen firmalar, alacaklarını tahsil etmek için borcu çok hızlı bir şekilde anlaşmalı ofislere sevk ediyor. Bu sebeple, 4 kat ceza ve hukuki masraflarla beraber tüketicinin cebinden çıkan tutar kullandığı hizmet ücretinin 9-10 katına kadar çıkabiliyor.

Oldukça fazla kullanılan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı sayın Adil Karaismailoğlu’nun 26 Temmuz 2021’de Twitter üzerinden açıkladığı verilere göre 24 Temmuz 2021 tarihinde 64 bin 4 yüz 6 (64.406) aracın geçiş yaptığı Osmangazi Köprüsü üzerinden somut bir örnek verelim.
Bu köprü hizmetini kullanmak isteyen bir tüketicinin, binek otomobili ile yalnızca köprüden geçebilmek için 147,5 TL ödemesi gerekmektedir. 2021 yılı net asgari ücretin 2 bin 8 yüz 25 lira 9 kuruş (2.825,9 TL) olduğu göz önünde bulundurulduğunda kabaca bir hesapla köprü geçiş ücretini ödeyebilmek için bu maaşın 1/20’nin verilmesi başka bir deyişle bir (1) iş gününden daha fazla çalışılması gerekmektedir. Geçiş anında tüketicinin ödeme sisteminde bu paranın bulunmaması ve 15 gün içinde ödeme yapamaması durumunda ödenecek tutar, 147,5 liradan bir anda 7 yüz 37 buçuk liraya (737,5) liraya çıkmaktadır. Bu alacaklar icraya konulduğunda daha vahim ve fahiş bir hal almaktadır. Bu durumda vatandaş 147,5 liralık geçiş ücreti için 10 katından fazla bir ödeme yapmaktadır. Ayrıca bazı hukuk büroları, vatandaş taksitle ödeme yapmaya başlamış olmasına rağmen keyfi olarak haciz işlemleri uygulamaktadır. 10 katı bir fazlalıkla tahsil edilen bu idari ceza, temel hak ve hürriyetler kapsamındaki malvarlığı hakları üzerinde ağır zararlara yol açmaktadır. Hukukumuzda bu gibi ceza gerektiren durumlarda, uygulanacak ceza için kriterler tespit edilmiştir. Bu kriterler, borçlunun geçiş ücretini zamanında ödememiş olması nedeni ile elde ettiği menfaat, borç doğuran fiilin tekrarlanmaması için caydırıcılık, ölçülülük, hakkaniyet ve nısfet kurallarıdır. Bu kurallar göz önünde bulundurulduğunda OGS ve HGS cezaları için borçludan yapılan tahsilat vicdanların kabul edemeyeceği kadar yüksek olmaktadır. Yetkililerden; vicdanları rahatsız eden ve hiçbir kritere uymayan, sadece keyfi olarak abartılan bu tahsilatların durdurulmasını ve cezaların hakkaniyet kurallarına uygun bir seviyeye getirilmesini talep ediyoruz.
Özetle;
⦁ Halihazırda OGS ve HGS ücretleri oldukça yüksek seviyedeyken geçiş cezalarının ücretin 4 katı olması hakkaniyete aykırıdır.
⦁ İlgili ödemeyi yapamayan vatandaşın ivedilikle anlaşmalı ofislere sevk edilip icra tehdidi altında ödeme yapmaya zorlanması ile icra dosyalarında, zamanında ödemesi ihlal edilen geçiş ücretinin 10 katından fazla bir bedel tahsil edilmesi hem devletin kurumlarını gereksiz yere meşgul etmekte hem de toplumda tepki uyandırmaktadır.
⦁ Bu sebeplerle söz konusu OGS ve HGS ücret ve cezalarının hakkaniyetli olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.
⦁ OGS ve HGS cezalarının yazıldığı anda tüketiciye, SMS ile bildirimi yapılmalı ve e-Devlet uygulaması üzerinden yapılan sorgulamada cezanın görünür olması sağlanmalıdır.


Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim H. Devecioğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.