İNDİRİMLER FIRSAT MI RİSK Mİ?
İNDİRİMLER FIRSAT MI RİSK Mİ?
“Bu yıl da, “Fırsat Günleri”, “Beklenen Fırsat”, “Yüzde 90’lara Varan İndirim Fırsatları”, “Efsane İndirim” ve benzeri adlarla anılan ‘indirimli’ satış günleri Kasım ayının ilk gününden başladı.”
Tüketicinin Sesi Derneği Başkanı Güldeğer Gökçek Varol, Kasım ayındaki indirimler hakkında açıklamalarda bulundu:
“Dünyada Kasım ayının son Perşembe gece yarısı başlayan bu indirim günlerini ülkemizdeki firmalar Kasım ayının başından itibaren hayata geçirmekte.
Pek çok tüketicimiz de bu zaman diliminde yaptıkları alışverişi ‘fırsat’ olarak görmekte. Ancak, bu dönemde yapılan satışlar sonrası tüketici derneklerine gelen yoğun şikayetlerden anlıyoruz ki, kimi tüketicimiz ‘fırsat’ olarak değerlendirmeye çalıştığı bu alışveriş günlerinde çeşitli zararlara uğramakta.
Yapılan bir araştırma, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 50’ye yakınının Kasım ayındaki indirim günlerinden yararlanmak için hazırlık yaptığını, yüzde 63’ünün ise ihtiyacı olmayan ürünleri satın aldığını ortaya koymakta.
Kasım ayındaki indirim günlerinin, firmaların kâr marjlarını doruğa çıkardığı, belki yıllık cirosunu birkaç günde tamamladığı, demode olmuş, ayıplı vb. mallarını elden çıkarttığı, stoklarını erittiği altın değerinde satış günleri olduğunu tüketici olarak bilmemizde fayda var.
Yaratılan Yüksek İndirim Algısına Dikkât!
Firmaların, fiyatlarda yaptıkları indirimin gerçek olup olmadığına bakılmaksızın yapılan alışverişler tüketiciyi zarara sokmaktadır. Etiket fiyatlarının önce inanılmaz bir miktara yükseltilip daha sonra yüksek indirim yapılmış gibi gösterilmesi tüketiciyi aldatıcı bir durumdur.
Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin, üründe son bir ayda değişen fiyatı takip ederek, yanıltıcı indirim uygulamasını, Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklâm Kurulu’na şikâyet etmesi mümkün.
Duygusal Alışverişçi Olmayalım!
İndirimden faydalanma ve diğer insanlardan daha uygun alışveriş yapma ‘dürtüsü’ alışveriş yaparken gerçek fiyatlardan bağın kopmasına sebep olmakta ve ihtiyaç dışı alışverişe zemin hazırlamaktadır.
İndirim reklâmlarında ‘dürtülerimize hitâp eden’ veya ürünün ‘stokla sınırlı’, ‘stokta bitmek üzere’ vb. olduğunu söyleyen reklamların daha fazla alışveriş yapmamız için firmalarca kurgulanmış satış stratejileri olduğunu bilelim.
Bedava peynir fare kapanında…
Kargonun ‘bedâva’ olmasının ‘ortalama alışveriş sepeti’ üzerinden değerlendirildiğini, ‘bedâva’ kargo hizmetinden yararlanabilmek için, fazla alışverişe yönlendirildiğimizin de akılda tutulması önemli…
Kartlar yetmez olunca…
Kasım ayındaki indirimli satış günlerinden yararlanmak isteyen tüketicilerimizde zaman zaman gözlemlediğimiz bir başka konu da indirimli satışlardan azami ölçüde yararlanmak isteyen tüketicilerimizin bankalardan ‘kredi çekmeye’ yönelmeleri veya ekstradan birkaç kredi kartı daha almalarıdır.
Tüketicilerimiz aylar, belki yıllar boyu ödeyeceği borçların altına girmenin kâr ve zarar muhasebesini iyi yapmalıdır.
Unutmayalım ki, bankalardan aldığımız plastik kartlarla harcadığımız o paralar, ‘borç’ hanemize kaydedilecek ve gelecek kazançlarımızı ipotek altına sokacaktır.
Özetleyecek olursak…
Tüketicilerin fırsat indirimlerinden zarar görmemesi için:
* İnternetten yapılan alışveriş de dahil olmak üzere tüketicinin yapması gereken ilk iş, ‘alışveriş listesi’ hazırlaması ve listeye sadık kalması, duygusal alışverişçi olmaması,
* Alışveriş listesinin ‘ihtiyaç’ olan ürün/hizmet kalemlerinden oluşmasına dikkat edilmesi,
* Mutlaka, fiyat araştırması, karşılaştırılması, yapıldığı iddia edilen indirimin gerçekliği ve firma hakkındaki şikâyetlerin araştırılması,
* Yüz yüze alışverişlerde ‘cayma hakkı’nın olmadığı, cayma hakkının mesafeli (internet satışı vb) satışlarda uygulandığının bilinmesi ve buna bağlı olarak yüz yüze alışverişte ayrıca dikkâtli özenin gösterilmesi,
* İnternet üzerinden yapılan satışlarda sahte firma ihtimaline karşı, Ticaret Bakanlığı’nın sitesinden ‘Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)’den firma sicilinin kontrol edilmesi,
* Gerek fiziki, gerek mesafeli ortamda yapılan satışlardaki her tür ‘aldatıcı reklâm’ın, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki ‘Reklâm Kurulu’na şikâyet edilmesi,
* Facebook, Instagram vb sosyal medya platformları üzerinden yapılan alışverişlerde daha fazla dikkâtli olunması hatta bu kanallardaki satışlardan uzak durulması,
* Mesafeli satışlarda, sayfada firmanın ayrıntılı adres ve iletişim bilgileri; mal ve hizmette ödenecek net tutar ve yararlanılacak indirimler; cayma hakkı ve ürünle/hizmetle ilgili yaşanabilecek olumsuzluklarda yasal hak arama yollarını içeren bilgileri okuyup emin olunmadan alışverişin tamamlanmaması,
* Mesafeli Satışlarda ‘Sanal Kredi Kartı’ kullanılması,
* Kart güvenliğini sağlamak amacıyla 3D Güvenlik vb. çoklu güvenlik sistemi kullanan alışveriş sitelerinin tercih edilmesi,
* Alışverişlerde yaşanacak her türlü şikâyet için, yasal hak arama yollarının öğrenilmesi ve kullanılması.