GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ – Basın Açıklaması 06 Ekim 2021 İstanbul

Basın Açıklaması

06 Ekim 2021

İstanbul

 

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Yönetim Kurulu Üyesi Funda Çatana artan gıda fiyatları ve çözüm önerileri hakkında bir basın açıklaması yaptı.

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayına ait enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Eylül ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,58 arttı. Bir önceki yılın eylül ayına göre artışın en yüksek olduğu grup ise %29 ile gıda ürünleri oldu.
Yurt içi üretici fiyat endeksi ise (Yİ-ÜFE) yıllık %43,96, aylık %1,55 arttı.

Tüfe ile ÜFE arasındaki makasın giderek açılması üretimin pahalı hale gelmesinden kaynaklanıyor. Tarımsal ürünlerdeki girdi fiyatları çok yüksek. Kurun yükselmesi önemli bir etken. Böyle olunca üretici üretimden uzaklaşıyor. Çünkü ürün fiyatı aynı oranda artmıyor.

Resmi enflasyon rakamları böyleyken, tüketicinin gündelik hayatında yaşadığı enflasyon çok daha fazla. Özellikle temel gıda ürünlerinde yaşanan artışlar ile tüketicinin sağlıklı gıdaya erişimi neredeyse imkansız. Her sofrada olan, olması gereken gıda ürünlerinin ÜFE de yer alan maliyet artışları temel gıda maddelerinin önümüzdeki aylarda daha da artacağını gösteriyor.

Sebze ve meyvenin bollaşıp ucuzlayacağı beklentisinin yoğun olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında da aynı şekilde fiyatlar tavan yapmış durumdaydı. Yaz aylarında dahi yaşanan bu artışlar tarlada üretimin durduğu önümüzdeki aylarda daha da artacak ve kış tüketiciler için çok zorlu geçecek.
Bu sarmaldan kurtulmanın yolu yalnızca ‘fahiş fiyat’ denetimi olamaz. Evet denetleme yapılmalı ancak tek başına yeterli değil. Tüketicinin temel haklarından olan sağlıklı ve ucuz gıdaya erişimi için öncelikle;

⦁ Temel gıda ürünlerine uygulanan KDV oranı toptan / perakende ayrımı olmaksızın %1 e indirilmelidir.
⦁ Enflasyon karşısında eriyen ücretlere enflasyonun üzerinde bir artış yapılarak tüketicinin alım gücü artırılmalıdır.
⦁ İthalata dayalı bir tarım politikası yerine üretime dayalı yeni bir politika geliştirilmelidir.
⦁ Üretimde kullanılan girdilerin(gübre, tohum, mazot, elektrik vb.) fiyatları aşağı çekilmeli, çiftçi bu konuda desteklenmelidir.
⦁ Gıda ürünlerinin üretildiği bölgeden diğer bölgelere taşınmasındaki maliyetler, köprü ve yol ücretleri düşürülmelidir.

Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Yönetim Kurulu Üyesi
Funda Çatana

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.