Enflasyona Çare Aramak Tüketiciye Düşerse…
Enflasyona Çare Aramak Tüketiciye Düşerse…
“Çeşitli araştırma kuruluşlarının yaptığı anket çalışmalarında ekonominin güven vermeyen verileri, tüketici güven endeksinin de düştüğünü ve tüketicinin bazen imkan ölçüsünü de aşarak stok yapma eğilimine girdiğini gösteriyor.”
Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Başkanı Güldeğer Varol, TÜSED’in İstanbul’da çeşitli semtteki giysi mağazalarında ve semt pazarlarında giysi satan tezgahlarda takip ettiği tüketici davranışlarını değerlendirdi.
TÜSED Başkanı Varol, “Tüketici hayatını idame ettirebilmek, insanca yaşamından taviz vermemek için zorlu bir mücadelede. Enflasyonun, özellikle dar gelirliye adeta hayat hakkı tanımaması, tüketim alışkanlıklarının ve aile bütçesinin değişmesine sebep olmakta.
Artık moda değil, ihtiyaç için harcama yapmak zorunda olduğunu belirten çoğu tüketici, sezon sonu indirimlerinden yararlanarak modası geçmeyen klasik model ve renkleri tercih ederek uzun yıllar kullanabilecekleri kıyafetler almaya çalıştıklarını ifade etmekteler.
Borçla Döndürülmeye Çalışılan Aile Bütçesi…
Enflasyonun cebine yaptığı baskıdan bunalan tüketici yarının endişesiyle kredi kartına borçlanarak, başta raf ömrü uzun gıdalar olmak üzere günlük kişisel ihtiyaçlarını üçer beşer almaya çalışmaktadır. Ancak, borçla/kredi kartıyla döndürülmeye çalışılan bir aile bütçesi, ne yazık ki enflasyona ve bankalarda biriken tüketici borçlarına çare olamamaktadır. Hatta, tüketicinin stoklama eyleminin, ekonomide enflasyonu artırma yönlü olumsuz bir etkisi de bulunmaktadır.
Tüketicinin kendini koruma içgüdüsünün, ekonominin kötü gidişatıyla tetiklendiği bir gerçek. Fakat ataların, “Borç yiyen, kesesinden yer.” sözünü de hatırlatarak, tüketicilerimizi ödeyemeyecekleri oranda borca girmemeleri konusunda uyararak, ödeme güçlüğü yaşayabilecekleri kredi kartlarının icraya düşmesi nedeniyle bugünlerinden daha zor günler yaşamak durumunda kalmamalarını sağlayacak bir alışveriş planı yapmaları gerektiğini belirtmek isteriz.
Her Zaman Kaybeden Tüketici
Pandemiden, ekonomi yönetiminden seçime, çeşitli nedenlerle piyasaların istikrardan uzaklaşan tutumu, tüketicide borçlanarak harcamaya sebep olmaktadır. Ekonomik bozukluklarda her zaman kaybeden tüketici, yine kaybetmeye devam etmektedir.
Toplum, güven vermeyen ekonomik gidişatı toparlayıcı önlemlerin bir an önce gündeme alınması, tüketicinin alım gücünün yükseltilmesi için acil çözüm beklentisindedir.”
Güldeğer Varol
TÜSED Başkanı