Enflasyon ve Zamların Faturası Tüketiciye

Enflasyon ve Zamların Faturası Tüketiciye…

 

 

“… vergi ve harç zamları tüketicinin ucuzluk ve düşük enflasyon beklentisini, mücadele umudunu hepten kırmıştır. Enflasyonun, vergi ve harç zamlarının faturasını yine tüketici ödeyecek!”

 

 

Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Yönetim Kurulu Başkanı Güldeğer Gökçek Varol, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in Ekim 2022 enflasyon (Tüketici Fiyat Endeksi-TÜFE) ve 2023 yılında uygulanacak olan vergi ve harç zam oranlarını değerlendirdi.

 

Başkan Gökçek Varol, “Son açıklanan resmi enflasyon oranı yine tüketicinin yaşadığı enflasyonun çok altında bir rakam olmuştur. Tüketici, gerçek enflasyonun bu rakamın çok üzerinde olduğunu her market çıkışı somut olarak görmektedir. Önümüzdeki kış aylarında yüklü elektrik ve doğal gaz faturalarıyla birlikte bu kış tüketiciyi çok zor günler beklemektedir.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Ekim 2022 enflasyon oranı yüzde, 85,51; açıklanan üretici enflasyonuna göre belirlenen 2023 yılı vergi ve harç oranlarıysa, yüzde, 122,93 olarak açıklandı. Vergi ve harç zamları geçen yıl yüzde, 36,20 olmuştu.

 

Ekim ayı için açıklanan yıllık yüzde, 85,51 enflasyon oranı, yıllık enflasyonda son yirmi dört yılın zirvesidir. 

 

Vergi ve harçlara yapılan zam oranının en yüksek olduğu son tarih ve oransa, 1994’teki yüzde, 107,6’dır.

 

 

Cepten çıkacak oran yüzde, 208,44!

 

2023 yılı için vergi ve harçlara uygulanacak zam oranları da önümüzdeki yıl tüketiciyi çok fazla zorlayacak. Yeni yılın vergi ve harç zam oranı, açıklanan enflasyonun ve ücret/maaş artışlarının çok çok üzerindedir.

 

Enflasyonun düşme ihtimali görünmemekle birlikte, açıklanan enflasyon sabit kalacak olsa dahi, vergi ve harca uygulanacak zam oranlarıyla birlikte önümüzdeki yıl tüketicinin cebinden çıkacak toplam miktar, yüzde 208,44’tür. (enflasyon, 85,51 + vergi ve harç zammı 122,93= 208,44).

 

Enflasyon, maaş ve ücretleri eritirken, yanına eklenen vergi ve harç zamları tüketicinin ucuzluk ve düşük enflasyon beklentisini, mücadele umudunu hepten kırmıştır. Enflasyonun, vergi ve harç zamlarının faturasını yine tüketici ödeyecek!

 

 

Yoksulluk ve açlık sınırı

 

Dört kişilik bir aile için 2022 Ekim ayında  yoksulluk sınırının, 24 bin 185 lira, açlık sınırının 7 bin 425 lira (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş)) olduğu bir dönemde toplumun sabit gelirli, yoksul ve işsiz kesiminin hayatta kalabilmesi için gerekli olan temel gıdaya, barınmaya, sağlığa, eğitime, ulaşıma ve iletişime erişimi ve kullanımı mümkün görünmemektedir. Maalesef, 24 bin lirayı aylık kazanç olarak  düşünmesi bile mümkün olmayan, olamayan, ancak ve ancak bir yıl verdiği emeğin karşılığı olarak bu miktarı alabilen binlerce insanımız var. Bu insanlar ne yiyor, ne içiyor, nerede barınıyor, sağlıktan ne kadar yararlanabiliyor, yararlanıyor mu, okuyor mu, nasıl hayatta kalıyor bilinmiyor.

 

 

Yoksul daha yoksul…

 

Geçen yılbaşı ve yıl boyunca devam eden elektrik ve doğalgaz zamlarının yeni yılda devam etmemesi için dua eden, dilek dileyen, elektrik ve doğalgaz faturalarını azaltmak için alabilecekleri önlemleri ve (daha önce karşılaşmadığımız şekil ve sayıda derneğimiz TÜSED’e gelerek)  enflasyonla mücadele edebilmek için neler yapabileceğini, cebindeki maaşı/ücreti ay sonuna kadar nasıl idare etmesi gerektiğini soran tüketicilerimiz var.

 

 

Sonuç…

 

Ücret ve maaşlara resmi enflasyon oranında yapılan zamlar, gerçek piyasa enflasyonunun çok çok gerisinde kalmakta, maaşlı ve ücretli çalışanlar her geçen gün katlanarak yoksullaşmaktadır.

 

Adaletli gelir dağılımı, gelirlerin iyileştirilmesi, işsizlik ve yoksullukla mücadele ve üretim, dar ve sabit gelirlilerin, işsiz ve yoksulların temel gıdaya, barınmaya, sağlığa, eğitime ve diğer temel insan haklarına erişimini sağlayacak, yaşam kalitelerini yükseltmelerine olanak tanıyacaktır.

 

#tüketici #enflasyon #vergiveharçlar #ekonomi #tüsed

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.