E-ticaret’te “Aracı Hizmet Sağlayıcı Şirket”in Tüketiciye Karşı Sorumluluğu
Basın Açıklaması
03.02.2022
İstanbul
‘’E-ticaret’te ‘Aracı Hizmet Sağlayıcı Şirket’in Tüketiciye Karşı Sorumluluğu’’
Geçtiğimiz günlerde Tüketici Mahkemesi’nde görülen bir davanın Temyiz edilmesi üzerine Yargıtay’ın, internette “aracı hizmet sağlayıcı şirketlerin” satılan ayıplı mal karşısında tüketiciye karşı sorumluluğu hakkında verdiği kararın toplumda ve dolayısıyla tüketici de farklı yorumlara sebep olduğu görülmektedir.
25 Ocak 2022/Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanan Yargıtay Kararı’nda davaya konu olan e-ticaret platformları/siteleri/şirketlerinin, tüketiciden herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeyen, yaptığı hizmet karşılığında ‘sadece satıcıdan’ ücret alan, görev alanı olarak tüketici ve satıcıyı internet ortamında buluşturmak olarak faaliyet gerçekleştiren şirketlerin (Letgo, Dolap, Çiçeksepeti vb…) kastedildiği anlaşılmaktadır. Yani üretici sıfatıyla veya satmak amacıyla ürün satın alıp üzerine kar koyarak internet üzerinde doğrudan tüketiciye satış gerçekleştiren platform/site/şirketlerin tüketicilere karşı ayıplı mal ile ilgili sorumlulukları aynen devam etmektedir.
Tüketicilerimizin, bizzat ödeme yaparak hizmet aldığı e-ticaret siteleriyle ilgili 6502 Sayılı Tüketici Kanunu 48.Maddesi’ndeki,”Mesafeli Sözleşmeler” başlığındaki hakları ve 11. Maddesi’ndeki ayıplı mala karşı “Seçimlik Hakları” Yargıtay Kararı’na konu olmamıştır. Bu haklar, halen aynı şekilde korunmaktadır.
Bu noktada, tüketicilerimizin hak kayıplarına uğramamaları için konuyu ayrıntılı olarak bilmeleri ve hak kayıpları oluştuğu takdirde TÜSED iletişim kanalları vasıtasıyla Derneğimize başvurmalarını bekler, Tüketicinin Sesi Derneği olarak her koşulda tüketicilerimizin yanında olacağımızı basına ve kamuoyuna bildiririz.
TÜSED Başkan Yardımcısı
Av. Mansur Yıldırım