Abonelik Sürelerinde Şaşırtmaca
Zamansız arayan GSM Firmalarının Gerçek Amacı
Herkesin bildiği üzere son yıllarda GSM şirketleri sözleşmelerini genellikle çağrı merkezi aracılığıyla yapmaktadır. Ancak tüketiciyle bu şekilde kurulan sözleşmeler tüketicinin pek çok kaybına ve zararına olmaktadır. Örneğin, tüketicinin hizmet aldığı firma, sözleşmenin bitimine aylar varken çağrı merkezinden tüketiciyi arayarak, ‘sözleşme süresinin bitmek üzere olduğu’nu, yeni tarifeli paket programlara geçiş yapması ‘gerektiğini’ böyle bir tercihte bulunması halinde indirimden yararlanabileceğini söylemektedir. Veya başka cazip teklifler sunarak tüketiciyi yanlış seçime zorlamaktadır. Hepimizin her yıl maruz kaldığı bu duruma yakinen ve sıklıkla şahitlik etmekteyiz. Tüketicilerden de bu konuda Tüketicinin Sesi Derneği’ne (TÜSED) yoğun şikayetler gelmektedir.
Bilindiği gibi bu tür arama ve satışlarda çoğunlukla çağrı merkezinden arayan görevli, kendisinin söylemek istediklerini çoğunlukla anlaşılamayacak şekilde hızlı hızlı söylemekte, sarf ettiği cümlelerde tam olarak algılayıp aklımızda tutamadığımız ayrıntıları bir çırpıda sayıp dökmekte ve sonunda tüketiciye söylenenleri onaylayıp onaylamadığını sormaktadır. Tüketici bir soru soracak olsa, çağrı merkezi görevlisi direkt sorunun cevabını vermek yerine elindeki kağıtta yazanı tekrar en baştan okumaya başlamakta, tüketiciye açık aydınlatıcı bir cevap verememektedir. Nitekim telefonun diğer ucundaki tüketici, bazen iki arada bir derede yarım yamalak anladığı ya da hiç anlamadığı bu durumu o panikle onaylamak durumunda kalmaktadır.
Ve… yeni sözleşmeniz hayırlı olsun(!)
Bu konuşmanın yapıldığı andan itibaren ‘yeni bir sözleşmeye imza atmış’ olan tüketici, yeni sözleşmedeki fiyattan fatura ödemeye başlamaktadır. Yani tüketici eski ve uygun fiyattan iki ya da üç fatura daha ödeyecekken, yeni yüksek ücretli tarifeden ödemeye iki üç ay erken başlamak zorunda kalmaktadır. Böylece, agresif satış tekniğiyle iki üç ay önceden yüksek faturalı yeni tarifeye geçirilen tüketicinin her yıl iki üç faturayı yeni yüksek ücretli tutardan ödeme yaptığı hesaplandığında, GSM firmalarının sözleşme başına kazanacağı fark büyük meblağlar oluşturmaktadır. Bu fark, tüketicinin cebinden zorla alınan ve haksız kazanılan bir paradır.
Taahhütlü aboneliklerde sözleşme bitiminden en az bir fatura dönemi öncesi tüketiciye, sözleşmenin süresinin bitim tarihinin hatırlatılması kanuni bir zorunluluktur ancak üç beş ay önceden tüketicide panik yaratacak yanlış bilgilerle tüketiciyi aramak, ‘baskın’ satış yapmak iyi niyetli bir girişim değildir.
Tüketicilerimizin bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. Çağrı merkezlerinin yaratmaya çalıştığı panik havasına kapılmadan, adeta emrivaki gibi dayatılan şartları onaylamadan sakince telefonu kapatıp, sözkonusu GSM operatörüyle yapmış oldukları sözleşmenin tarihini kontrol etmeliler. Tüketicilerimiz hak kayıpları yaşamamak, gereksiz yüksek faturalar ödememek için, sözleşmelerinin bitiş tarihini kontrol ederek ve gününü kaçırmayarak aboneliklerinin devam edip etmeyeceğine kendileri karar vermelidir.
Tüketicilerimiz, taahhütlü aboneliklerle ve diğer tüketici şikayetleriyle ilgili olarak derneğimizden her tür bilgi ve desteği alabilirler.
Saliha Geçen Bekar
TÜSED Yön. Kur. Üyesi