ABONELİK SONLANDIRIRKEN FİRMALARIN YARATTIĞI CİHAZ SORUNU
ABONELİK SONLANDIRIRKEN FİRMALARIN YARATTIĞI CİHAZ SORUNU
“Abonelik başlangıcında verilen modem, kablo vb nin iadesinde firmaların tüketiciye yaşattıkları zorluklara “Dur! “ diyecek köklü bir çözüme gereksinim var.“
Tüketicinin Sesi Derneği (TÜSED) Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Arslan, internet, uydu üzerinden hizmet veren platformlar, kablo tv, vb hizmet sunan firmaların, hizmetin kullanılmasına aracılık eden cihazlarla ilgili yarattıkları sorunlar üzerine bir açıklamada bulundu. Arslan:
“Süreli aboneliklerde hizmetin kullanılması için kurulumu yapılan cihazlar abonelik sonlandırılırken sorun olmaktadır. TÜSED’e bu konuda yoğun şikayet gelmektedir. Tüketiciler, aboneliklerini sonlandırmak istediklerinde cihazın paketinin, naylon ambalajlarının, paket içindeki ambalaj tellerinin dahi eksiksiz ve hasarsız istendiğini, bunların peyderpey istenerek kendilerine defalarca git-gel yaptırıldığını, gereksiz zaman, enerji ve para kaybettirildiğini ve yine de sonuç olarak mutlaka bir şeylerin eksik/yanlış getirildiği yönünde tutanak tutularak faturaya yüksek meblağ olarak yansıtıldığını şikayet etmektedirler.
Tüketicilere yaşatılan bu haksızlığın giderilmesi için abonelik başlangıcında verilen modem, kablo vb nin iadesinde firmaların tüketiciye yaşattıkları zorluklara, “Dur! “ diyecek köklü bir çözüme gereksinim var.
Cihazlar aboneliğin feshi halinde soruna dönüşmekte…
Bilindiği gibi taahhütlü abonelik olan internet, uydu ve kablolu yayın vb. aboneliklerde hizmetin sağlanabilmesi için modem vb. ek cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu cihazları hizmet sağlayıcı olarak abone olunan firmalar karşılamaktadır. Ancak hizmetin sağlanabilmesi için firma tarafından kurulumu gerçekleştirilen cihazlar, tüketici tarafından aboneliğin feshi halinde soruna dönüşmektedir. Firmaların bu hakkaniyetsiz uygulamada işe yaramayacak cihaza yüksek fatura kesmesinin gerçek nedeni, tüketicinin aboneliğini sona erdirme kararından vazgeçirmek ve aboneliği devam ettirmesini sağlamanın yanlış, haksız çabalarıdır. Her ne kadar ticari bir faaliyet adı altında olsa da bu yapılanın adı resmen, şantajdır. Haksız, hukuksuz bir eylemdir.
Haksız kazanç kapısı…
Firmaların keyfi uygulamaları ‘haksız kazanç kapısı’ olmuş durumda. Öyle ki firmalar, yasal süresi biten ve aboneliğini sonlandırmak isteyen tüketiciden akla hayale gelmeyen isteklerde bulunmakta, en önemlisi de cihaz bedeli sözleşmelere yazılmamaktadır. Örneğin, hizmetin kurulumunu yapan firma yetkilisinin cihazın kendi kutusundan çıkan kabloyu kullanmış olmasına rağmen, firma, beş altı yıl sonra aboneliğini sonlandırmak isteyen tüketicinin kabloyu teslimi sırasında kablonun üzerinde kendi logoları olmadığı bahanesiyle mevcut kablonun kendilerine ait olmadığını iddia edebilmekte veya iade edilen cihazın ambalajının yıpranmış olduğunu dahası, paket içindeyken kablonun dağılmaması için kullanılan 3- 5 cm’lik ambalaj telinin olmadığını hatta, paket içindeki malzemelerin konduğu şeffaf plastik/naylon torbaların yırtık/eksik olduğunu iddia ederek, bu basit sebeplerin herhangi birinin eksikliğini tüm cihaz bedeli olarak faturaya yansıtmaktadırlar. Kısacası tüketici, kendinden istenen tüm bu ek cihazları firmaya teslim etse dahi, firma mutlaka bir şeylerin eksik getirildiğini iddia ederek tüketiciye yüksek faturalar düzenlemekte, ödetmekte ve dolayısıyla haksız bir kazanç sağlamaktadır.
Abone yapmak için tüm şirinliğini kullanan, cihazları eve getirip kurulum yapan firma, abonelik sonlandırılırken sorun çıkarmakta beis görmemekte, modem vb cihazları tüketicinin firmaya getirmesini istemekle de haksızlık etmektedir. Firma, nasıl ki eve/işyerine gelip cihazı kuruyorsa, abonelik feshinde de yine kurulumunu yaptığı cihazı evden/işyerinden almak zorundadır.
Nitekim bu gibi haksızlıkları öngören ve önlemeye çalışan, “Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği 23. Madde 3. Fıkra: Satıcı veya sağlayıcı, abonelik sözleşmesinin feshi için sözleşmenin tesis edilmesini sağlayan yöntemden daha ağır koşullar içeren veya tüketicinin sözleşmeyi feshetmesini zorlaştıran bir yöntem belirleyemez.” Demektedir.
Yönetmelik, firmaların cihaz konusunda tüketiciyi mağdur etmesinin mümkün olamayacağını göstermekte ancak uygulamada bu maddeye uyulmadığı görülmektedir.
Görevinin bir parçası olarak düzenlemesi gereken belge için para isteyen firmalar olduğunu dahi duyuyoruz maalesef…
Bazı firmaların, tüketicinin aboneliğini sonlandırması neticesi iade ettiği cihazları eksiksiz teslim aldıklarına dair, zaten zorunlu olarak vermesi gereken, ‘cihaz eksizsiz alındı’ belgesini para ile düzenlemekte olduklarını TÜSED’e ileten tüketicilerimiz oldu. Ki, bu da hukuksuz bir haksız kazançtır.
Abonelik boyunca cihaz bedeli zaten kira vb ad altında ödenmekte…
Bu tür aboneliklerde hizmetin sağlanabilmesi için verilen materyallerin abonelik boyunca her ay belli bir miktarda ödemesinin olması nedeniyle aslında cihazın bedelinin, kimi zaman fazlasıyla ve çoktan ödenmiş olmasına karşın, aboneliğini sonlandırmak isteyen tüketiciye çeşitli bahanelerle fahiş fiyatla ikinci kez ödetilmesi hakkaniyetli değildir.
‘Çöpler’, abonelik sonlandırmak isteyen tüketiciye ceza olarak dönmekte.
Firma tarafından bir daha kullanılmayacak olan, abonelik sonunda firma tarafından adeta ‘çöp’ olarak değerlendirilen ve hurda olarak neredeyse parasız satılan bu modemlerin, günümüz piyasa değeri hurdacılarda en fazla beş (5) liradır. Çok az bir değerle hurdaya çıkarılacak bir ürünün, tüketici tarafından eksik teslim edildiği bahanesi ve iddiasıyla tüketiciye yüksek fiyatla faturalandırılması iyi niyetli ve hak bir ticari uygulama değildir.
Haksız uygulamalara son vermek için tüketiciyi koruyucu önlemler alınmalı.
Bu konuda yeni bir düzenleme yapılarak, firmaların keyfi ve haksız uygulamalarına son verilmesi, bu haksız uygulamalara karşı tüketiciyi koruyucu önlemler alınması kaçınılmazdır.
Çevre kirliliğine karşı cihaz yerine kart uygulaması…
Soruna, dünya ve çevre kirliliği açısından da daha gerçekçi çözümler bulunması elzemdir. Örneğin, modemlerin tekrar tekrar kullanılabilmesi ve/veya bu hizmetin modem yerine daha farklı bir cihazla, örneğin kartla verilmesi dünyanın kıt kaynaklarının ekonomik olarak kullanılmasına ve çevre kirliliğini önlemeye önemli katkı sağlayacaktır.”
Hülya Arslan
TÜSED Yön. Kur. Üyesi